Abruzzo är en region vid Italiens ostkust och härifrån kommer vinerna med beteckningen Cerasuolo d’Abruzzo, tillverkade av druvan montepulciano. Det här är en av landets mest planterade druvor och på platsen blir den till flaggskeppsviner för regionen. I glaset med det djuprosa eller ljust röda vinet kan du förvänta dig extra smak och bett. Vid tillverkningen har skalen inte tagits bort direkt, utan fått ligga med i musten och laka ur under några timmar eller upp till ett dygn. Urlakningen sätter både färg på vinet men även en del tanniner lakas ur och ger vanligen viss strävhet och struktur. Vinerna kan ändå skilja sig åt en del, beroende på druvans växtläge, urlakningstiden och produktionen i övrigt. Gemensamt är nyanser av röda bär, bra syra och i de djupare vinerna finns ibland ett litet bittert drag av apelsinzest.

Cerasuolo d’ Abruzzo som ursprung
Cerasuolo d’Abruzzo har en egen ursprungsbeteckning, en DOC, sedan 2010. Visst regelverk gäller. Vinerna måste innehålla minst 85 procent av druvan montepulciano, resten får utgöras av ett antal lokala, godkända druvor, men i praktiken är det vanligast med endruvsviner. Vinerna får släppas på marknaden när nästa år efter skördeåret tar sin början. Det finns även viner med tillägget superiore, för vilka snäppet högre alkohol och lite längre lagringstid krävs.

Cerasuolo från Abruzzo möter mat
Abruzzos egen rosé är alltså en helt annan vinstil än de ljusa rosévinerna från exempelvis Provence där skalen inte har fått utrymme att påverka vinet med mer en lätt färgton. Cerasuolo är för tillfällen när en mer seriös rosé önskas, ett vin som kan sättas till mat eller som ger mer som sällskapsvin. Gott till kallskuret och chark, en kyckligsallad eller helgrönt alternativ, en fisksoppa eller grillade skaldjur med citron. Se Cerasuolo d’Abruzzo som ett lätt rött vin, men drick det kring 12 grader och kombinationerna funkar perfekt.
En helt annan cerasuolo
Kanske har du även hört talas om Cerasuolo di Vittoria, rött vin från Sicilien och en äldre ursprungsbeteckning. Även här syftar namnet på körsbär, men i detta fall är är det smaken som avses. Det är alltså ett rött vin och en helt annan sak. Druvorna nero d’avola och frappato används och det finns både DOC och DOCG som ursprung.
Viner att prova
Två exempel på riktigt bra viner med ursprung Cerasuolo d’Abruzzo kommer här. Djup färg, bra struktur med viss strävhet, läckra drag av apelsinzest i körsbärstonerna. Både dessa viner ingår i Systembolagets tillfälliga sortiment. Kolla via länkarna om flaskor finns kvar i just din butik eller om vinet fortfarande går att beställa. Annars är det bara att vara på hugget när nästa årgång släpps!
Cerasuolo d’Abruzzo Superiore Le Cince De Fermo, nr 93601, 250 kr
Ciavolich Fosso Cancelli Cerasuolo d’Abruzzo, nr 93389, 297 kr

