Vintraditionen på Mallorca går långt tillbaka i tiden, odling fanns på ön på 1500-talet. Starten för första etablerade bodegan om tidigt 1700-tal. Bodega Ribas grundades av Pedro Ribas de Cabrera 1711 och har sedan dess drivits av släkten. Under lång tid såldes vinet som bulkvara, men på 1980-talet tog stora steg med förnyelse, renovering och utveckling av produktionen och buteljering inleddes, allt under ledning av två systrar. Den ena, María-Antonia Oliver-Ribas, har lett utvecklingen in i 2000-talet med bland speciellt fokus på öns inhemska druvor och expansion på en internationell marknad.

María-Antonia leder fortfarande företaget officiellt, men sedan 2004 är det syskonen Araceli och Javier Servera Ribas, María-Antonias barn, som driver Bodega Ribas i praktiken och utgör tionde generationen. Sedan deras start har hållbarhet varit ett tydligt signum och vingårdarna är omställda till ekologisk odling. Vinturism har utvecklats och 2019 var det dags för ytterligare ett vineri i helt modern arkitektur, ritad av spanske stjärnarkitekten Rafael Moneo. En byggnad där rosévin och vitt vin har fått utryme – Ribas Rosat ser dagens ljus i en fantastisk miljö.

Ribas Rosat är ekologiskt certifierat och omsorgsfullt producerat. Druvorna är de inhemska varianterna mantonegro, callet och gorgollassa. Färgtonen är varmt rosa med ett gyllene drag och i smaken finns röda bär, som jordgubbar och hallon, i en lite fyllig stil. Vinet har ovanligt fin längd och bra kropp, en rosévariant som funkar till mycket och har en personlig stil som är lätt att gilla. Servera gärna vinet vid 12-14 grader till smakrika fiskrätter eller vegetariskt. Eller drick det separat som sällskapsvin. Du beställer vinet via Systembolaget och skulle det vara slut är nya årgången med säkerhet värd att vänta på.
Ribas Rosat, nr 79361, 191 kr.

