Är det dags för rosévin att kliva in i det verkliga finrummet? Det finns i alla fall viner som ligger högt på en prismässig skala och som säkert vill göra anspråk på positionen. Men vad skiljer egentligen en flaska rosé med ett modest pris från en med rejäl prislapp och vad kan vi förvänta oss av rosévinerna som toppar listan i frågan om kronor per 750 milliliter? Frågan om vinet är värt sitt pris kan endast den enskilde rosévinsdrickaren svara på, upplevelsen är högst individuell. Men det är ändå intressant att ta en titt bakom etiketterna på några toppspelare.

Domaine de La Bégude L’Irrédubtible Rosé, 397 kr
Till Provence och distriktet Bandol, nära Medelhavets kust. Det här är ett matorienterat, strukturerat rosévin som är lagringsdugligt, men som även ska kunna bjuda på en bra upplevelse direkt. Druvan är till 95 procent mourvèdre, med en liten tillsats av grenache. Druvskalen får ligga med i musten och macerera, laka ur, under några timmar och sätta fin färg på vinet. Ett matvin som funkar hela året runt, till medelhavsmat, kryddigt asiatiskt, fågel eller lamm med rosmarin. Testa! Mer om producenten: Domaine de La Bégude.

Le Puy Rose-Marie, 469 kr
Ett rosévin från Bordeaux och den biodynamiskt och naturligt inriktade producenten Château Le Puy. Vinet är tillverkat av 100 procent Merlot. Tillverkningen sker enligt den så kallade ”saignée-metoden”, där skalen från de blå druvorna ligger med i musten viss tid. Sedan tappas en andel must av, när önskad färg och karaktär har uppnåtts, och resterande del får fortsätta till ett rött vin. Vinet anses vara ett naturvin, helt utan tillsatser, och jäsning och lagring sker på gamla fat. Le Puy brukar vanligen dyka upp i Systembolagets tillfälliga sortiment, en och annan flaska kan finnas kvar i butikerna. I annat fall kan vinet gå att beställa via ordersortimentet eller genom privatimport via Systembolaget. Château Le Puy.

Château Galoupet Cru Classé de Provence, 551 kr
Strax ovanför franska medelhavskusten har den här producenten sina vingårdar som nu är omställda till ekologisk odling. Produktionen är omsorgsfull och druvblenden är innehållsrik med hälften grenache plus tillsats av syrah, tibouren, rolle, cinsault, mourvèdre, cabernet sauvignon och sémillon i fallande skala. Vinmakaren beskriver vinet som komplext med intensiv fruktighet, fyllig kropp och bra mineralitet. Vad säger du? Château Galoupet.

Domaine Rabiega R Rosé, 1 052 kr
Provence igen, minsann. Domaine Rabiega gör en hel del rött kvalitetsvin, men en intressant och omtalad flaska är rosévinet R Rabiega som görs i en ytterst liten kvantitet, kring 500 flaskor. Jäsningen sker på nya ekfat och lagras ett halvår på ståltank. R Rosé ingår i absoluta kvalitetstoppen bland roséviner och är förstås ett tjusigt val till eleganta fiskrätter, men enligt producenten funkar tapas med medelhavssmaker minst lika bra. Domaine Rabiega.

Gerard Bertrand Clos du Temple, 1 901 kr
Det här är rosévinet som har blivit utsett till världens allra bästa av The Drinks Business Magazine. Producenten beskriver vinet som ett helt briljant vin från rosévinets vagga i Languedoc. En smått ikonisk butelj och ett vin som sägs vara tillverkat av druvor från exceptionell terroir och med fingertoppskänsla hos vinmakaren. Druvorna odlas enligt biodynamikens skola på fyra blå druvor – grenache, cinsault, syrah och mourvèdre – och vinet får ligga ett drygt halvår på ekfat. Motiverar upplevelsen priset? Det är upp till var och en. Gerard Bertrand.